MediaTek разкри някои от характеристиките на Helio X30: Здравей, PowerVR

MediaTek разкри някои от характеристиките на Helio X30: Здравей, PowerVRMediaTek все още се възползват от предимствата на работа на 10-ядрения чипсет Helio X20 и неговият овърклокнат аналог Helio X25. Така че, един от най-разпознаваемите смартфони на този "железен " чипсет стана флагмана Meizu Pro 6 и MX6, а утре ще предложи своя собствена версия и на Xiaomi – на 27 юли ще се проведе Redmi Pro Premier.
Междувременно, един от най-висшите ръководители на MediaTek разкри някои технически подробности  за Helio X30. Най-важното - новият член на X-Series ще бъде с  графичен ускорител PowerVR (вместо на ARM Mali, която не показва впечатляващи резултати от всички тестове или в реални приложения), въпреки че точният модел научаваме по-късно.
Другото интересно е, че производителят ще увеличи връх тактова честота от всички три групи от ядра - след няколко Cortex-A73 и 2.8 GHz Cortex-A53 квартет се ускори до 2,2 GHz и четири Cortex-A35 ще работи при честота от 2 GHz. Добави към това поддръжка на LPDDR4 четири канала на стандартна флаш памет UFS 2.1 и три-лентови LTE Cat.10-12.
Предвид факта, че представеният на  MWC 2016 чипсет Helio P20 ще бъде разширенкъм края на годината, а Helio X30 ще изчака до средата на 2017 г.
Официалната"хартиена" премиера ще се състои по-късно тази година.